Frontex er Grækenland behjælpelig med ulovlige pushbacks, men fritages for ansvar

Guardian 6, sept. 2023 

En Syrisk mand flygtede fra borgerkrigen i 2016 og endte med at blive udvist af EU’s grænsebeskyttelsesagentur. I stedet for at få behandlet en asylansøgning, har talt om det traume, hans unge familie oplevede i hænderne på embedsmænd i Grækenland.

Onsdag tabte manden – der har bedt om anonymitet – en skelsættende sag mod Frontex, som i 2016 havde chartret et fly, der skulle fragte ham fra Grækenland for at anbringe ham i en flygtningelejr i Tyrkiet.

Han fortæller  om nødvendigheden  af at bruge menneskesmuglere til at nå Grækenland, hans deportation til Tyrkiet og derefter videre til Irak, hvor han nu bor, sagde manden, at begivenhederne for syv år siden havde haft en enorm indflydelse på hans familie.

Han sagde, at livet i Irak var meget svært for hans børn. ”Jeg bemærker, at min datter glemmer, hvad hun lærer i skolen. Jeg ved ikke, om det er virkningen af det, der skete, men det er ikke godt,” sagde han.

Han havde “et godt liv” i Syrien før krigen med tre butikker og en lille tøjfremstillingsvirksomhed i Aleppo, og han fortæller , at han påtog sig den forfærdelige  rejse til Europa for at finde en “god fremtid for mine børn”.

Familien betalte 13.000 dollars (10.400 pund) til menneskesmuglere og forventede at tage til Italien, da de havde hørt, at Grækenland ikke var det bedste sted at indgive en asylansøgning. I stedet landede de på Milos og blev ført til Leros, nær den tyrkiske kyst, og derefter videre til Kos, hvor de blev ført til en bygning i en lufthavn. Der blev de opsøgt af vagter og bedt om at følge dem.

»Jeg så folk med uniformer med ’Frontex’ på. På det tidspunkt vidste jeg ikke engang, hvem Frontex var,” fortæller manden. De adskilte ham og hans kone og deres fire børn, dengang på et, to, fem og seks år.

De blev pakket ombord på et fly uden information om, hvor de skulle hen, og blev bedt om ikke at tale med nogen af de 20 til 25 embedsmænd, som hans advokat siger, var ombord for at bevogte dem. Manden fortæler, at han og hans kone blev tvunget til at sidde hver for sig og ikke ved siden af deres skrækslagne børn.

“Jeg var bange, bange. Jeg kunne ikke se min kone eller børn. Jeg spekulerede på, hvor de tog dem hen. Da jeg forsøgte at spørge en af de andre i flyet, hvad der foregik, fik jeg besked på ikke at tale med nogen,” fortæller manden.

“Da jeg så forsøgte at åbne min telefon for at se, om jeg kunne se GPRS, sagde de: ‘Nej, du kan ikke se på den’.” Den et-årige blev adskilt fra moderen, indtil barnet, der havde brug for mad, blev hysterisk, fortæller han.

Mandens advokat, Lisa-Marie Komp, der arbejder med det Amsterdam-baserede firma Prakken d’Oliveira, hævder, at det var ulovligt at udvise familien 11 dage efter, at de var ankommet til Grækenland uden at anvende retfærdig rettergang under de internationalt aftalte asylprocedurer.

“Ved at adskille børn fra deres forældre under flyvningen krænkede Frontex også barnets rettigheder,” siger hun.

Efter tre års kamp for at få sagsakter fra Frontex bekræfter mandens advokater, at grænseagenturet havde chartret et fly til at flyve familien til Tyrkiet, hvor de blev anbragt i Osmaniye-flygtningelejren.

“Min klient føler sig snydt og bedraget af embedsmænd i Grækenland. Han troede, han ville blive ført til fastlandet, og i stedet for endte han i et tyrkisk arresthus,” fortæller en anden af hans advokater, Flip Schuller.

Onsdag afviste EU-domstolen mandens påstand og bemærkede, at Frontex ikke var ansvarlig for asylprocesser.

Som reaktion på dommen sagde Frontex, at selvom det ikke kunne “vurdere fordelene ved tilbagesendelsesbeslutninger”, vil det “fortsætte med at indføre flere sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at alle involverede menneskers rettigheder respekteres fuldt ud”.

Mandens sag er støttet af det hollandske flygtningeråd, og resultatet vil blive set som præcedens for alle andre sager om såkaldte “pushbacks” i Grækenland og andre dele af Middelhavet.

Tidligere i år opfordrede EU-myndighederne Grækenland til at foretage en uafhængig undersøgelse af videooptagelser, der angiveligt viser tvangsudvisning af asylansøgere fra landets territorium.

Den syriske mand fortæller, at han var chokeret, da han blev taget af flyet og så tyrkiske flag. Familien blev ført til en flygtningelejr, hvor de opholdt sig i en campingvogn med knuste ruder og ikke havde adgang til lægehjælp til børnene, hvoraf den ene har astma.

“Det var forfærdeligt. Mine børn var syge. Der var en klinik der, bare et lille værelse, men da mit barns astma blev værre, var det eneste, de gav os, tabletter mod hovedpine,« sagde han.

Til forværring af sagen frygtede familien, at de ville blive deporteret fra Tyrkiet, da papirer, de havde erhvervet under den indledende transit, ikke længere var gyldige. Igen henvendte de sig til menneskesmuglere, og denne gang valgte de at tage til Irak.

“Det tog tre dage at tage turen til den irakiske grænse, inklusive en fire-timers tur med babyen og små børn over bjergene i sne og iskoldt vejr,” fortæller han.

Om sin situation nu fortæller han: “Livet er meget svært. Grunden til, at jeg forlod mit land, var for at finde en god fremtid for mine børn, men det eksisterer ikke i Irak.

“Jeg vil have, at Frontex betaler for deres fejl, især fordi jeg ikke ønsker, at det, der skete med mig, skal ske for nogen andre.”