Siva 15 år - sendt retur til tortur i Sri Lanka
- Om asylsagsarkivet
- Hellere købe sig aflad end at gøre en god gerning
- Danmark bringer flygtninge i livsfare
- Som om de ikke eksisterede (28.5.2019)
- Kun en sort kvinde fra Nigeria (8.3.2008)
- Somalisk kvinde behandlet som pakkepost (11.11.2004)
- Siva 15 år – sendt retur til tortur (1993 – 2001)
- Torturoffer udvist til mere tortur (1991 – 1998)
- Udsigt til pisk i Iran kunne ikke give en ung pige asyl (1993-1999)
Reference: Sivas sagsakter og Karin Dyhr, (Sivas plejemor) Resume: Mona Ljungberg
Asylmotivet:
Siva flygter som 15-årig fra Sri Lanka for at undgå fængsling, tortur og evt. henrettelse.
Baggrund:
Siva er etnisk tamil. Han oplyser, at han på Sri Lanka er etnisk forfulgt af singalesisk militær og politi. Siva blev første gang som 13-årig arresteret, truet og slået af politiet. Da han løslades er det med påbud om at melde sig på politistationen hver dag. Siva Oplyser, at han også er politisk forfulgt af den tamilske oprørshær ”LTTE” (de tamilke tigre). Der er krig på Sri Lanka. Siva forklarer, at hans far (en plejefar) af oprørshæren er blevet arresteret og dømt til døden for forræderi. Selv har han klaget til oprørshæren over arrestationen. LTTE har indvilliget i en løsladelse, imod at få Siva i bytte. Omvendt mistænker det singalesiske politi Siva for at være med i oprørshæren. Siva flygter af frygt for at blive arresteret og udsat for tortur. Hans mor (en moster og plejemor) har kontaktet en agent. Agenten fører Siva til Danmark. Den 15-årige dreng fortæller ved indgivelse af asylansøgning: “Jeg kan under ingen omstændigheder leve i mit hjemland. De må hjælpe mig”.
Sagsforløb:
Siva indrejser i Danmark 1993.
Tolken:
Ved udfyldning af ansøgningsskemaet giver tolken ikke klare informationer, om udfyldelse af asylansøgningsskemaet. Resultatet er, at Siva ikke får afgivet oplysning om, at han som 9-årig oplevede sine forældre og søskende blive dræbt under en massakre. En moster og onkel trådte i hans mors og fars sted ved at tage Siva til sig.
Asylcentrets observationer:
Siva lider af svære søvnproblemer, mareridt der har forbindelse med tidligere arrestation, kronisk hovedpine, svimmelhed og mavepine.
Dokumentation om Sri Lanka:
Rapporter fra Human Rigths Watch og US Department of State fortæller om militær- og politidiktatur på Sri Lanka og etnisk forfølgelse af tamiler. De fortæller om tortur, henrettelser og fund af massegrave. De fortæller også om tamilernes klemme imellem det singalesiske styre og oprørshæren, der tvinger børn til at gå i krig.
1994:
Siva får afslag på asyl. Danske myndigheder begrunder afslaget med, at Siva efter arrestationen (som 13-årig) blev løsladt igen. Han skønnes derfor ikke konkret at være forfulgt på Sri Lanka eller for at være i fare ved tilbagevenden. At en13-årig dreng blev fængslet, truet og slået af politiet er der i afslaget ikke taget stilling til. Afslaget begrundes også med, at Siva er rejst fra lufthavnen i Colombo uden at blive arresteret. I begrundelsen har man ignoreret, at Siva udrejste af Colombo ved hjælp af en agent og på falsk pas. De danske myndigheder meddeler, at de ikke skønner Siva forfulgt. I forlængelse af dette skøn angiver de overfor Siva, at hvis han ikke kan opholde sig i Colombo, kan han bare flytte til en anden egn.
1994 – 1998
Ved afslaget er Siva kun 16 år. Han er mindreårig, men danske myndigheder har på intet tidspunkt
sikret sig, at Siva på Sri Lanka har forældre. I de næste år foregår et tovtrækkeri mellem Siva’s advokat og de danske myndigheder. Imens tovtrækkeriet om Sivas fremtidige skæbne står på begynder han at fordrive tiden på må og sammen med en gruppe af unge. Nogle af dem er på kant med loven. Siva bliver medløber. Efter nogle gadeoptøjer og tyveri begået af et par stykker i gruppen, sigtes alle gruppens medlemmer. Sigtelserne imod Siva vedrører dog så små forhold, at de ikke kan føre til straf. Han har sparket til en cykel og så har han med en ungs snæversynede retfærdighedssans været med i et klammeri om tyveriet af en kæreste fra gruppen.
1998:
Der gives endeligt afslag på asyl. Siva’s sag har da været igennem alle ankeinstanser.
Resultat:
Sommeren 1998 udleveres Siva af danske myndigheder til Sri Lanka. Ved ankomsten til Sri Lanka fængsles Siva. Under fængslingen bliver han udsat for tortur. Siva slipper væk fra fængslet ved hjælp af bestikkelse. En slægtning og en agent hjælper Siva til ny flugt. 1999 ender Siva igen op i Danmark og søger om asyl.
Forfølgelse og tortur.
Siva har under afhøringerne af singalesisk politi været hængt op bagbundet med hænderne til fødderne. Under ophængningen blev han slået med køller i hovedet, på kroppen og under fodsålerne. Andre gange blev han hængt op i tommelfingrene, og andre gange igen i storetæerne med hovedet nedad. Siva blev truet med henrettelse og fik plasticposer indeholdende benzin trukket over hovedet. Når han ikke var hængt op blev han sparket.
Sagsforløb:
Lægeundersøgelse af Siva:
En frivillig fra Amnesty kommer i kontakt med Siva og foranlediger undersøgelse hos en speciallæge. Lægeundersøgelsen viser omkring 30 ar og læsioner i overensstemmelse med Sivas oplysninger om tortur. Psykiateren udtaler, at Siva er stærkt traumatiseret og behandlingskrævende. Siva kan dog ikke foreløbig komme i behandling. Flygtninge kan ikke henvises til Rehabiliteringscentret for Torturofre, imens asylansøgningen behandles af danske myndigheder.
Tolken:
Siva har under sit første ophold lært dansk nok til, at han ved udfyldning af asylansøgningsskemaet denne gang opfatter, at tolken ikke oversætter korrekt. Siva klager og forlanger en anden tolk. Politiet finder ikke grund til at tage hans klage seriøs. Tolken siger, at der ikke er sproglige problemer.
Medierne:
Medierne tager Sivas sag op, og det meningsløse i at en ung på flugt for at undgå tortur i sit hjemland ikke blev betragtet som forfulgt af danske myndigheder. Ændring af ikke strafbare handlinger til strafbare. Sigtelserne imod Siva fra hans første ophold i Danmark bliver nu trukket tilbage af anklagemyndigheden. Begrundelsen er, at sigtelserne ikke kan føre til straf. I stedet rejser anklagemyndigheden nu nye sigtelser med krav om at Siva idømmes fængselsstraf og udvises. Krav om udvisning sker i samråd med udlændingestyrelsen. Den senere dom går imod anklagemyndigheden.
Resultat:
Efteråret 2000 tilkendte udlændingestyrelsen Siva asyl med de facto status. Med de facto anerkendes ikke at tamilere som gruppe er etnisk og politisk forfulgte på Sri Lanka.
Foråret 2001:
Efter 8 års dødsangst i det danske asylsystem, kun afbrudt af udlevering til tortur på Sri Lanka og ny flugt blev Siva endeligh henvist til Rehabiliteringscentret for Torturofre