Hvad blev der af Ashraf Sabir, en marokkansk dreng på 16 år, der flygtede til Spanien fra noget, der lyder som et helvede på jord i Marokko.
Han er en af de tusindvis af marokkanske drenge, der flygter fra fattigdom og undertrykkelse. Men drengene er også politiske gidsler i en konflikt mellem Marokko og Spanien. Marokkos leder lokker drengene af sted for at lægge politisk pres på Spanien. Spanien sender drengene retur til Marokko i det omfang, de kan. – Historien her er med for at fortælle om kompleksiteten bag flugtene.
Det schweiziske medie “20 minuten” skriver 2.6.2021
Siden 19 maj har mange set drengens billede, men kender ikke hans navn eller hans historie. Ashraf Sabirs forsøg på at komme til Ceuta i Spanien slutter halvt lykkeligt for ham – men det er undtagelsen.
Billederne af drengens desperathed gik verden rundt: Ashraf Sabir (16 år) græd udmattet i vandet foran Ceuta. Han havde bundet tomme Plast-flasker om sig for at gennemføre den livstruende rute fra Marokko til den spanske enklave. Han turde ikke gå i land af frygt for, at spanske soldater ville prygle ham. “I Guds navn,” råbte han til dem, “prøv at forstå os!”
Rachid Mohamed al Messaoui overbeviste endelig drengen om at komme ud af det kolde vand. “Han ville ikke vende tilbage til Marokko. Han sagde, at han var ligeglad med, om han døde af kulde“, sagde soldaten. “Jeg har aldrig hørt noget lignende fra et barn så ung, at det hellere vil dø end at være i Marokko.”
Ashraf er en “syndens søn”
I maj svømmede omkring 10.000 mennesker inden for få dage fra Marokko til den nordafrikanske enklave Ceuta i Spanien, inklusive tusindvis af uledsagede mindreårige som Ashraf Sabir. Som mange andre blev han hurtigt bragt tilbage til Marokko. Fra en fattig forstad til Casablanca fortæller han sin historie til det spanske dagblad El Pais.
Aschraf er det, der kaldes en “wlad lehram” i Marokko, en “syndes søn”, fordi han er et uægte barn. I Marokko har disse børn ikke ret til deres efternavn, statspension eller arv. Forsøget på at ophæve denne uretfærdighed blev forpurret i 2020 af landets højesteret.
Tre dage efter hans fødsel, gav drengens mor ham væk til en ven, der opdragede ham som sin søn. Men hans adoptivmor døde, da Aschraf var elleve år gammel. Så kom han til Miluda Gulami, en mor med flere børn, og boede sammen med hendes børn i et hus med kun to værelser.
Hans tredje forsøg på 24 timer
De boede i forstaden “Er Hamna” i Sidi Mumen-distriktet, en af de fattigste regioner i Casablanca, og berygtet over hele landet. Flere jihadister, som i 2003 forårsagede et blodbad på en café i Marokko, kom herfra. Andre sluttede sig senere til IS i Syrien. Der var og er stadig ingen udsigter til uddannelse eller en sikker fremtid for børn og unge fra Sidi Mumen.
På denne baggrund er det næppe overraskende, at Aschraf drømte om et liv i Spanien. Han forlod hjemmet i februar og boede i Tangerstrædet i et par måneder. I maj hørte han, at grænsen til Ceuta var åben. “Andre børn fortalte det, og en Mon-Ami (en afrikaner syd for Sahara) bekræftede det.“
Nogle af mine venner gjorde det
Da Aschraf blev fotograferet flydende i havet med sine tomme plastflasker, var det hans tredje forsøg inden for 24 timer på at komme til Ceuta.
Drengens frustration over at blive bragt tilbage til Marokko af soldaterne må have været enorm. ”Alt, hvad jeg ønskede, var at gøre mine drømme til virkelighed i Spanien,” siger han. ”Nogle af mine venner har allerede gjort det. Jeg ville tjene penge og forsørge min familie, så de kunne leve bedre. “
En halv-lykkelig afslutning – men kun for Aschraf
I modsætning til historierne om andre tusinder slutter Aschrafs historie på en udholdelig måde. To hjælpeorganisationer har lovet ham deres støtte. De vil tage sig af hans træning og give ham økonomisk støtte, så han kan komme i lære. 16-åringen har besluttet at lære frisørfaget.
Også selvom de fleste blev returneret til Marokko for omkring to uger siden, er der stadig hundreder af uledsagede mindreårige i Ceuta, Spanien. I Spaniens øjne fremprovokerede Marokko en migrant-storm mod den spanske enklave for at bruge det som politisk pres.
Ifølge den spanske forsvarsminister Margarita Robles lader det marokkanske grænsepoliti “børn i alderen syv eller otte” passere. “De har brugt dem under tilsidesættelse af Folkeretten.” Faktisk lod marokkanske sikkerhedsstyrker flygtningene passere gennem Ceuta og har først senere forstærket grænserne. Baggrunden var en strid mellem Marokko og Spanien om konflikten i Vestsahara.
Kong Mohammed vil “absolut regulere” situationen
Marokkos konge Mohammed VI signalerer nu parathed til en mindelig løsning med EU. “Han ønsker at situationen for mindreårige marokkanere, det er lykkedes at komme ulovligt ind i EU skal reguleres”, siger indenrigsministeriet i Rabat. “Kongeriget er klar til at samarbejde med europæiske stater og EU om denne sag”.
Ministerierne bekræfter igen Kongerigets “klare og faste forpligtelse” til at ”acceptere tilbagevenden af uledsagede og korrekt identificerede mindreårige”. Omfatter dette mon også Marokkos uægte “syndens børn”?