Lokale beboere i Glasgow forhindrer udvisning

Posted on by

Artikel fra Süddeutsche Zeitung 14.5.2021

Omkring 200 mennesker blokerede en gade for at protestere mod fjernelse af ​​to mænd. Og med succes.

På et tidspunkt kunne bilen bare ikke komme igennem. Omkring 200 mennesker var kommet i vejen for køretøjet på Kenmure Street i Glasgow. – Som det skotske dagblad The Scotsman skriver, råbte de: “Lad vores naboer være i fred, lad dem gå” og “Politi, gå hjem“. – Til sidst havde demonstranterne med deres forehavende: Det skotske politi fik suspenderet den planlagte udvisning af de to mænd.

Da mændene blev løsladt tidligt om aftenen, havde demonstranterne blokeret køretøjet fra det britiske migrationsværn  i flere timer. En mand lagde sig endda under bilen for at forhindre ham den i at køre. De britiske grænsevagter ønskede at transportere de to mænd væk i køretøjet.

Se også video på BBC https://www.bbc.com/news/uk-scotland-glasgow-west-57100259

The scotsman citerer en af ​​de to mænd, en 34-årig inder, for at sige: “Jeg er overrasket og overvældet af støtten fra folket i Glasgow.” Om morgenen, da myndighederne startede razziaen, var der kun få mennesker der. Men hurtigt mangedobledes mængden.

Fotos og videoer fra aktionen gik viralt på internettet og blev fejret under hashtags som #KenmureStreet og #GlasgowSaysLetThemGo. Udvisningen var desuden særlig kontroversiel, fordi den skulle finde sted på Eid Mubarak, den islamiske fest i forbindelse med afslutning af fasten.

Den skotske premierminister Nicola Sturgeon og hendes justitsminister Humza Yousaf kritiserede stærkt anholdelsesaktionen iværksat af det britiske indenrigsministerium. Den britiske regerings “fjendtlige miljø” er ikke velkommen i Skotland, twittede Yousaf. Det skotske politi, der til sidst beordrede løsladelsen af ​​de to mænd, var ikke selv involveret i udvisningen. Betjente er på vagt for at sikre den offentlige sikkerhed, sagde den lokale politichef.

Situationen mellem den skotske regering og den britiske centralregering i London har været anspændt i årevis. Under en folkeafstemning i 2014 stemte 55 procent af skotterne for at forblive i Storbritannien. Siden Brexit er opfordringerne til skotsk uafhængighed imidlertid blevet højere igen. Bare i sidste uge vandt premierminister Sturgeons Scottish National Party (SNP) det regionale valg. Hun går ind for en ny folkeafstemning om uafhængighed.