EU-kommission tager afstand fra dansk asyllovgivning

Posted on by

EU Observer 21. juni 2021, Nikolaj Nielsen, Brusselles, link til originalartikel engelsk her

Europa-Kommissionen har indtaget et skarpt standpunkt imod Danmarks plan om at udflytte asyl.

EU-kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson, advarede fredag ​​(18. juni) om, at det kunne skabe en “knock-on-effekt på nabolande i EU” som Tyskland og Sverige.

Hun sagde også, at det strider mod Genève-konventionen om flygtninge, som giver mennesker ret til asyl.

Et system, der sigter mod eksterne processer uden for EU i stedet for at beskytte retten til at ansøge om asyl i EU, sender et stærkt og forkert signal til den ydre verden,” sagde hun.

Hun nævnte ikke Danmark, men meddelelsen var tydeligt rettet mod København.

Kommentarerne, skrevet på hendes blog, følger den nylige og kontroversielle danske lovgivning om at uddelegere hele asylproceduren til lande uden for Europa.

Det kommer også efter, at Østrigs indenrigsminister Karl Nehammer talte til forsvar for den nye danske lov og beskrev den som en “overbevisende tilgang“.

Europa-Kommissionen har tidligere sagt, at en sådan udlicitering er ulovlig i henhold til EU-lovgivningen, idet den bemærker, at den garanterer den grundlæggende ret til asyl.

Uanset hvad, Danmarks særlige fravalg af EU-asyl er bevisligt tricky.

“Det vil blive vanskeligt at gennemføre med basis EU-lovgivning,” sagde Catherine Woollard, generalsekretær for NGO’en “Det Europæiske Råd for flygtninge og eksil” (ECRE) i Bruxelles.

Hun sagde, at Johanssons meddelelse også var rettet mod andre EU-stater, der flirter med lignende ideer.

”Der er allerede spildt for meget tid på denne slags fantasimuligheder,” sagde Woollard.

Hun beskrev det som en del af en større “form for unddragelse“, hvor man søger at flytte ansvaret til andre lande uden for Europa. Dette inkluderer en EU-aftale med Ankara om tilbagesendelse af migranter samt flere EU-staters afvisning af et samarbejde om eftersøgnings- og redningsoperationer.

Grækenland har også for nylig erklæret Tyrkiet for et sikkert land for asylansøgere fra Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Syrien og Somalia.

Næsten 80 procent af alle mennesker, der har fået asyl i Grækenland, stammer fra et af de nævnte lande.

NGO’er siger, at Athens beslutning om at udpege Tyrkiet som sikkert er en yderligere nedbrydning af Genève-konventionen. I en fælleserklæring siger den tyske NGO Pro Asyl og den græske NGO Flygtningesupport Aegean, at beslutningen “demonterer minimumsgarantierne i det belastede græske asylsystem.”

De bemærker, at EU’s asylstøttekontor (Easo) allerede har uddannet græske sagsbehandlere til den nye juridiske ordning.

Da Johanson tidligere i denne måned blev presset vedrørende denne konflikt, svarede hun udenom.